post image

08

July

Prva.rs u poseti kampu “Andrea Lekić 2014” u Vrnjačkoj Banji
Kada je 65 dece iz 11 evropskih zemalja došlo u Vrnjačku Banju da prisustvuje kampu koji organizuje najbolja rukometašica sveta i kapitenka srpske reprezentacije Andrea Lekić, verovatno mnogi od njih nisu ni sanjali da će, osim rukometnih finti, ovde naučiti neke od najvažnijih životnih lekcija.

 

Andrea lekić / foto: biljana aleksićSavršeni uslovi za treniranje, sjajan stručni kadar i velika želja da se deci, osim sportskog znanja, prenese nešto jako bitno i gotovo zaboravljeno – poruka o poštovanju i zajedništvu.

– Rano sam otišla iz Srbije, sa 18 godina. Rukometnu osnovu sam stekla ovde, ali sam, nažalost, metodiku rada naučila u inostranstvu. Svojim ličnim primerom, kao uostalom i svi uspešni sportisti, mogu mnogo da doprinesem i utičem na što pravilniji razvoj dece.

Rad sa mladima me zaista ispunjava. Pa, ima li šta lepše od toga da si nezavistan i da možeš da sprovodiš ideju u koju veruješ zajedno sa fenomenalnim ljudima koji su ovde sa mnom!

Godišnje imam samo mesec dana odmora, a jednu nedelju dajem na kamp. Trebalo je proći preko mnogo trnja da bi se došlo dovde, ali kada vidim ovih 65 devojčica i dečaka, znam da je vredelo svih muka. To je jednostavno neprocenjivo – priznaje Andrea.

Boraveći jedan dan u kampu i posmatrajući izuzetno naporne treninge, shvatili smo da je ovo mesto mnogo više od rukometa…

 

Pomoć golmanima pružila je i velika katarina tomašević / foto: biljana aleksić

– Pokušavamo da uklopimo sve moguće elemente – od obrazovanja dece, tehničkog i sportskog usavršavanja, do kulture obraćanja… U kampu imamo kondicionog trenera, psihologa, animatora… Ali, ono što je najvažnije, jeste da pokušavamo da im dočaramo svet i izvan rukometa, da ih naučimo da se druže, da se međusobno poštuju i da zajedno mogu da funkcionišu samo kao tim – ističe Andrea, i dodaje:
– Ideja je da kamp ostane internacionalan, jer ova deca mnogo napreduju kada razmenjuju iskustva – govore različitim jezicima, dijalektima, a engleski koriste kao glavno sredstvo komunikacije. Posebno me raduje što napreduju u obrazovanju. Simpatično je gledati kako naša deca komuniciraju sa Grcima, Norvežanima, Rumunima, Šveđanima… I ne uče samo oni od nas, verujte da i mi mnogo učimo od njih!

uče od najboljih / foto: biljana aleksić

Kada vidite gomilu dece koja neprestano jure za njom posle utakmica, shvatite koliku ljubav, poštovanje i pažnju Andrea Lekić dobija od mladih poklonika rukometa. Sa svakim strpljivo zastane da se fotografiše, potpiše autogram ili pokloni dres, ne skidajući ni jednog trenutka osmeh sa lica. Da ste bar jednom doživeli euforiju koju njena pojava izaziva kod dece, shvatili biste da se Andreina prava veličina ne meri ni kapitenskim dresom, ni vicešampionskom titulom, ni prefiksom najbolje rukometašice sveta, već odrazom u očima dece kojima je sa pravom veliki uzor.

TEKST: MILICA KUZMIC / FOTO: BILJANA ALEKSIĆ