post image

26

October

Osim po ubedljivoj pobedi Vardara nad Hipom u drugom kolu Lige šampiona, 38-25, jedna od najboljih rukometašica današnjice, Andrea Lekić pamtiće utakmicu u Beču po zanimljivom rekordu. Prvi od četiri gola koliko je postigla u pobedi svog tima, bio je jubilarni 500-ti u najprestižnijem klupskom takmičenju, Ligi šampiona.

Tako je postala prva i jedina Srpkinja u klubu “500” i sa 28 godina najmladja od svih aktivnih rukometašica kojima je to pošlo za rukomet pre nje.

Prva na listi aktivnih igračica je Mađarica Anita Gorbic (33 godine, Djer) sa 741 golom, sledi Norvežanka Lin Kristin Riegelhuth (31 godina, Larvik) sa 600, zatim Crnogorka Katarina Bulatović (31 godina, Budućnost) sa 557 i Brazilka Aleksandra Do Nascimento (34 godine, Baia Mare) sa 513 golova.
Andrea je trenutno na 503 gola u svojoj devetoj uzastopnoj sezoni u Ligi šampiona. Prestižno klupsko takmičenje počela je da igra 2007.godine u dresu ljubljanskog Krima. Najveći uspeh ostvarila je sa madjarskim Đerom 2013.godine kada je osvojila Ligu šampiona. Igrala je još jedno finale u kome je pehar izmakao zbog manje postignutih golova u gostima.

Boje skopskog Vardara brani već treću godinu sa bilansom od dva izgubljena polufinala u predhodne dve sezone Lige šampiona na Final four turnirima i utešnim pobedama za treće mesto. Dva puta je bila drugi strelac elitnog takmičenja, a da joj pri tome golovi nisu bili prioritet jer igra na poziciji srednjeg beka sa koje pre svega drugima treba da omogući postizanje pogodaka.
Ipak, konstantna forma i kontinuitet odličnih igara su ono što je pre golova drži u vrhu najpoznatijih i najcenjenih igračica planete, a to je pored drugih brojinih nagrada, prepoznala i Medjunarodna rukometna federacija kada joj je 2013.godine uručila priznanje za najbolju na svetu.