Biografija


KRATKA BIOGRAFIJA

Andrea Lekic je rodjena 6. septembra 1987. godine u Beogradu. Rukomet je pocela da igra 2000.godine u mladim kategorijama ORK Beograd. Karijeru je nastavila u najtrofejnijem srpskom klubu – Radnickom iz Beograda, gde je provela dve sezone (2005-2007). Sa Knjaz Milošem iz Arandelovca osvojila je prvu šampionsku titulu u sezoni 2006/07. To je ujedno bila i prva titula Knjaz Miloša u istoriji kluba. Posle godinu dana u Arandelovcu, leta 2007. godine, potpisala je ugovor sa dvostrukim šampionom Evrope – ljubljanskim Krimom. Za cetiri godine u Sloveniji, stekla je punu afirmaciju i osvojila je isto toliko duplih kruna sa Krimom. Za madarski Đer potpisala je 2011. godine kao jedna od najtraženijih igracica na rukometnom tržištu. U prvoj sezoni joj je izmakla evropska kruna u finalu sa ekipom podgoricke Buducnosti, ali je do najveceg uspeha u klupskoj karijeri stigla maja 2013. godine, kada je madarski šampion u finalu EHF Lige šampiona savladao norveški Larvik. Osvojila je i dve duple krune sa Đerom u Madarskoj.
Leta 2013.godine se odlucila za još jedan profesionalni izazov potpisom ugovora sa makedonskim Vardarom koji je rukometnoj javnosti predstavio ozbiljan projekat stvaranja novog sportskog brenda Makedonije. U prvih par meseci postala je lider tima koji se u debitantskoj sezoni plasirao na prvi F4 turnir Lige šampiona u Budimpešti. Vardar je u madjarskoj prestonici zauzeo trece mesto ostvarivši tako najveci uspeh u svojoj istoriji. Ugovor sa makedonskim šampionkama Andrea je potpisala do leta 2019.godine.
Dres seniorske reprezentacije Srbije prvi put je obukla 2006. godine kao veliki potencijal srpskog rukometa. Iste godine ucestvovala je i na Evropskom prvenstvu u Švedskoj. Za državni tim nastupala je i na Evropskim prvenstvima u Makedoniji, Danskoj i Norveškoj, odnosno, Srbiji 2012. godine kada je ostvaren najbolji rezultat na kontinentalnim smotrama – cetvrto mesto. Najveci uspeh u dresu Srbije, ostvarila je osvajanjem srebrne medalje na Svetskom prvenstvu u Beogradu decembra 2013.godine. Kapiten je od 2011.godine.

ZA SVA VREMENA MEDJU VELIKANIMA

Najvece individualno priznanje u svetu rukometa, Andrea je dobila proglašenjem za nabolju igracicu planete u izboru Medunarodne rukometne Federacije za 2013. godinu. Još jednom je bila nominovana za najbolju, dve godine ranije, kada je zauzela cetvrto mesto. Dobitnica je najveceg društveno-sportskog priznanja u Srbiji koje se dobija samo jednom u životu – Majske nagrade. Izabrana je u idealnu postavu Evropskog prvenstva 2012. godine kao najbolji srednji bek. Najbolja igracica Srbije u izboru Rukometnog Saveza Srbije za 2012. i 2013. godinu. Najbolja igracica slovenacke lige 2011.godine. Šest godina zaredom je birana za najbolju rukometašicu Srbije u izboru renomiranog specijalizovanog portala Balkan-Handball.com, od 2008. do 2013.godine, a najbolja je bila i 2016. Bila je MVP Regionalne lige i Handball Fieste, a četiri puta je birana i za najbolju igračicu prostora bivše Jugoslavije (2009, 2010, 2013, 2016). Počasni je gradjanin madjarskog Đera i Vrnjačke Banje. 

Organizator je rukometne akademije za decu “Andrea Lekic”, koji iza sebe ima pet uspešnih izdanja i ozbiljne planove u buducnosti. Diplomirala je na Fakultetu za turisticki i hotelijerski menadžment i dobila zvanje diplomiranog ekonomiste, a student je Fakulteta za sport.

BIOGRAFIJA U KRATKIM PRIČAMA

portfolio post

SPORTISTA U TELU I DUŠI

portfolio post

ZA SVAKI DAN ISPUNJEN SREĆOM

portfolio post

Arandjelovac i Ljubljana

portfolio post

PREKRETNICA

portfolio post

“DOBRODOŠLA DOMA”

portfolio post

OSVOJENA LIGA ŠAMPIONA

portfolio post

GOLOVI KROZ NOGE

portfolio post

ODLAZAK IZ DJERA U VARDAR

portfolio post

REPREZENTACIJA SRBIJE

portfolio post

2013.GODINA IZ SNOVA

portfolio post

PONOSNI KAPITEN

portfolio post

SVETSKI REKORD

portfolio post

ZA SVA VREMENA MEDJU VELIKANIMA

portfolio post

SVETSKA, A NAŠA

portfolio post

MAJSKA NAGRADA

portfolio post

RAD SA MLADIMA