BIOGRAFIJA


Andrea Lekic je rodjena 6. septembra 1987. godine u Beogradu. Rukomet je pocela da igra 2000.godine u mladim kategorijama ORK Beograd. Karijeru je nastavila u najtrofejnijem srpskom klubu – Radnickom iz Beograda, gde je provela dve sezone (2005-2007).

Sa Knjaz Milošem iz Arandelovca osvojila je prvu šampionsku titulu u sezoni 2006/07. To je ujedno bila i prva titula Knjaz Miloša u istoriji kluba. Posle godinu dana u Arandelovcu, leta 2007. godine, potpisala je ugovor sa dvostrukim šampionom Evrope – ljubljanskim Krimom. Za cetiri godine u Sloveniji, stekla je punu afirmaciju i osvojila je isto toliko duplih kruna sa Krimom.

Za madjarski Đer potpisala je 2011. godine kao jedna od najtraženijih igracica na rukometnom tržištu. U prvoj sezoni joj je izmakla evropska kruna u finalu sa ekipom podgoricke Buducnosti, ali je do najveceg uspeha u klupskoj karijeri stigla maja 2013. godine, kada je madjarski šampion u finalu EHF Lige šampiona savladao norveški Larvik. Osvojila je i dve duple krune sa Đerom u Madarskoj.

Leta 2013.godine se odlucila za još jedan profesionalni izazov potpisom ugovora sa makedonskim Vardarom koji je rukometnoj javnosti predstavio ozbiljan projekat stvaranja novog sportskog brenda Makedonije. U prvih par meseci postala je lider tima koji se u debitantskoj sezoni plasirao na prvi F4 turnir Lige šampiona u Budimpešti. Vardar je u madjarskoj prestonici zauzeo trece mesto ostvarivši tako najveci uspeh u svojoj istoriji.

Posle tri treća mesta i dva vicešampionska naslova sa Vardarom, Andrea menja klub i odlazi u Bukurešt, pa zatim u Budućnost iz Podgorice.

Usledio je povratak u Krim na godinu dana odakle se seli u Budimpeštu. Oblači dres sportskog društva sa najvećom bazom navijača u Mađarskoj, Ferencvaroš i već prve godine vodi ekipu do najveceg uspeha u istoriji, plasmana na FINAL FOUR pa zatim i u veliko finale Lige šampiona.

Dres seniorske reprezentacije Srbije prvi put je obukla 2006. godine kao veliki potencijal srpskog rukometa. Iste godine ucestvovala je i na Evropskom prvenstvu u Švedskoj. Za državni tim nastupala je i na Evropskim prvenstvima u Makedoniji, Danskoj i Norveškoj, odnosno, Srbiji 2012. godine kada je ostvaren najbolji rezultat na kontinentalnim smotrama - cetvrto mesto.

Najveci uspeh u dresu Srbije, ostvarila je osvajanjem srebrne medalje na Svetskom prvenstvu u Beogradu decembra 2013.godine gde je kao kapiten predvodila nacionalni tim do najvećeg uspeha u ovom veku.

Za reprezentaciju je odigrala 113 meceva i postigla 517 golova sto je i dalje drzi na prvom mestu liste strelaca nacionalnog tima.

ZA SVA VREMENA MEDJU VELIKANIMA


Najvece individualno priznanje u svetu rukometa, Andrea je dobila proglašenjem za nabolju igracicu planete u izboru Medunarodne rukometne Federacije (IHF) za 2013. godinu.

Još jednom je bila nominovana za najbolju na svetu od IHF-a, dve godine ranije, kada je zauzela cetvrto mesto.
Dobitnica je najveceg društveno-sportskog priznanja u Srbiji koje se dobija samo jednom u životu - Majske nagrade. Izabrana je u idealnu postavu Evropskog prvenstva 2012. godine kao najbolji srednji bek.

Najbolja igracica Srbije u izboru Rukometnog Saveza Srbije za 2012. i 2013. godinu. Najbolja igracica slovenacke lige 2011.godine. Pet godina zaredom je birana za najbolju rukometašicu Srbije u izboru renomiranog specijalizovanog portala Balkan-Handball.com, od 2009. do 2013.godine, a najbolja je bila i 2016, 2017 i 2022.

Bila je MVP Regionalne lige i Handball Fieste, a četiri puta je birana i za najbolju igračicu prostora bivše Jugoslavije (2009, 2010, 2013, 2016).
Počasni je gradjanin madjarskog Đera i Vrnjačke Banje.
Organizator je rukometne akademije za decu “Andrea Lekic”, koji iza sebe ima osam uspešnih izdanja i ozbiljne planove u buducnosti. Diplomirala je na Fakultetu za turisticki i hotelijerski menadžment i dobila zvanje diplomiranog ekonomiste, a student je Fakulteta za sport.

BIOGRAFIJA U KRATKIM PRIČAMA


portfolio post

SPORTISTA U TELU I DUŠI

portfolio post

ZA SVAKI DAN ISPUNJEN SREĆOM

portfolio post

Arandjelovac i Ljubljana

portfolio post

PREKRETNICA

portfolio post

“DOBRODOŠLA DOMA”

portfolio post

OSVOJENA LIGA ŠAMPIONA

portfolio post

GOLOVI KROZ NOGE

portfolio post

ODLAZAK IZ DJERA U VARDAR

portfolio post

REPREZENTACIJA SRBIJE

portfolio post

2013.GODINA IZ SNOVA

portfolio post

PONOSNI KAPITEN

portfolio post

SVETSKI REKORD

portfolio post

ZA SVA VREMENA MEDJU VELIKANIMA

portfolio post

SVETSKA, A NAŠA

portfolio post

MAJSKA NAGRADA

portfolio post

RAD SA MLADIMA